Burgerinitiatief “Passend voor alle kinderen”

 

Vele kinderen lijden dagelijks onder het falen van het huidig onderwijssysteem genaamd “passend onderwijs”. Dat moet veranderen. De kinderen hebben niet alleen de plicht om onderwijs te volgen, ze hebben er recht op. Een recht waar zij samen met hun ouders/verzorgers hard voor moeten vechten. Vaak tevergeefs. Ze bezwijken onder de druk, prikkels en verwachtingen. Het zijn de “thuiszitters”. De kinderen die tussen het wal en het schip vallen. Waar iedereen van vind dat er iets aan gedaan moet worden maar niemand precies weet wat dat dan precies zou moeten zijn.

Mijn zoon is 7, zit in groep drie en heeft al op drie verschillende scholen gezeten. Nadat hij zeven maanden thuis zat, was er plek op een cluster 4 school. De enige school die hem nog kon helpen. Hij is inmiddels weer veel ziek thuis. Koorts, buikpijn, hoofdpijn, overgeven... De scholen valt niets te verwijten. Ik heb ze zien knokken voor hem en andere kinderen maar het is een onmogelijk te winnen strijd. Een bureaucratisch doolhof waardoor je als ouder van het kastje naar de muur wordt gestuurd.

Na het zoveelste gesprek met dezelfde uitkomst (namelijk dat er geen oplossing voor mijn kind voor de hand ligt om hem wel het onderwijs te kunnen laten volgen waar hij recht op heeft) besloot ik een burgerinitiatief te starten. Het doel hiervan is om allereerst de benodigde handtekeningen te verzamelen. 40.000 stuks. Maar dat niet alleen. Bij deze handtekeningen voeg ik graag een grote stapel met brieven toe. Brieven met verhalen van kinderen en ouders zoals mijn zoon en ik. Verhalen over:

- “thuiszitters”

- Kinderen die letterlijk schoolziek zijn.

- Kinderen die bezwijken onder de manier waarop het onderwijs op dit moment aangeboden word.

-Kinderen die de veiligheid samen met de structuur en voorspelbaarheid missen door bijvoorbeeld het lerarentekort en het feit dat er ongediplomeerde krachten voor de klas staan (die hun uiterste best doen maar simpelweg niet over de expertise en ervaring beschikken om de kinderen dat te bieden wat ze zo hard nodig hebben). 

- Kinderen die anderzijds beperkt worden in hun leerrecht.

- De strijd die ouders voeren en wat dit met ze doet.

 

Deze handtekeningen en brieven zal ik overhandigen aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap als ook de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dit omdat de huidige problemen van de kinderen binnen het onderwijs ook hun gezondheid raakt. Ik zal vragen om spreektijd en zo ook mondeling de noodzaak van verandering en verbetering toelichten aan de Tweede Kamer.

 

In de brief die samen met de verhalen en handtekeningen overhandigd zal worden, staan enkele oplossingen al beschreven. Deze brief komt binnenkort online. 

 

Wat u kunt doen om te helpen is het volgende:

- Deel uw verhaal via het contactformulier op deze pagina of stuur een e-mail naar jo-annvandermolen@outlook.com. Indien u uw brief liever anoniem overhandigd ziet worden, kunt u dat aangeven.

- Er zal binnenkort druk geflyerd worden. Voornamelijk bij scholen maar ook bij winkelcentrums, ziekenhuizen en andere drukbezochte plaatsen door heel Nederland. Tijdens het flyeren worden er uiteraard ook handtekeningen verzameld. Uw hulp wordt meer dan gewaardeerd! De brief ontvangt u samen met de handtekeningenlijst via de e-mail. De flyers worden opgestuurd. U kunt deze bijvoorbeeld ook op het informatiebord prikken in de supermarkt, het buurthuis of de school van uw kind.

- Stuur de link van deze pagina door naar de juf van uw kind. Al ervaart uw kind geen problemen, kunnen andere kinderen dat in dezelfde school wel ervaren.

- Wilt u tekenen voor het burgerinitiatief? Laat dan een bericht achter via het contactformulier. U ontvangt een e-mail met link waar u een digitale steunbetuiging achter kunt laten zodra deze in de lucht is.

- Misschien kent u iemand die zijn of haar verhaal zou kunnen delen of heeft u connecties met de directie van bepaalde scholen. Vertel ze over dit initiatief! 

- Verspreid het woord!!! Van Rotterdam tot Almelo, Zeeland tot Groningen.

- Deel deze link op sociale media.

 

Heeft u vragen of weet u een andere manier om te helpen? Stuur dan een berichtje!!!

 

Liefs,

Jo-Ann